Search
Close this search box.

Ellen Sergeant

Tijd voor jezelf, ruimte om te groeien

Share This Post

Tijd voor jezelf als mama is super belangrijk! Vaak een moeilijke stap om dit voor jezelf te doen maar zonder loop je vast! De laatste tijd hoor ik vaak dezelfde zaken naar boven komen bij mama’s:

  • “Ik slaap niet meer.”
  • “Sinds ik mama ben, ben ik zo ontzettend moe en leeg…”
  • “Ik probeer bij te slapen maar ik kan de molen in mijn hoofd niet stopzetten.”

Die kleine, schattige wezentjes worden helemaal hulpeloos geboren. Ze kunnen helemaal niets en hebben mama zo hard nodig… Uiteraard ga je dat kleintje de beste zorgen geven en ervoor zorgen dat het veilig is.

Maar hoe voel jij je nu? Wat zijn jouw noden? Voel jij je wel goed, geborgen en veilig? Of wil jij het anders zien?

Geven en pleasen als mama

Ja, ik moet het ook wel bekennen. Ik ben ook heel vaak in die val getrapt. Mijn kinderen waren en zijn nog steeds de schattigste wezens op de aarde. Ze hadden en hebben mij zo ontzettend hard nodig.

Geven, pleasen, zorgen dat echt al hun basisbehoeften voldaan werden… Maar wie was ik? Wat waren mijn noden? Hoe wil ik het hebben?

Moe was ik en als ik al mocht slapen, dan lukte me dat helemaal niet. Stel je maar voor dat ze mij in de verte toch nog nodig zouden hebben! Mijn lichaam en geest waren steeds in “zorgmodus”. Het resultaat was dat mijn lichaam in alle talen en kleuren “Stop” riep, ik kreeg echt klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en nog veel meer. Maar ik bleef maar gaan, want mijn gezin had mij nu echt nodig!

Tijd

Tijd voor jezelf nemen klinkt egoïstisch

Tot het op een dag echt niet meer gaat. Plots sta je voor de keuze: “Ofwel ga ik er helemaal aan ten onder en wat heeft mijn gezin dan aan mij? Of je kiest voor jezelf, gaat voor jezelf zorgen en je zet jezelf echt op de eerste plaats.”

En ja, dit klinkt egoïstisch maar dat is het echt niet! We mogen echt wel voor onszelf kiezen, voor onszelf zorgen! Wij, vrouwen, zijn als het ware geprogrammeerd om steeds onszelf weg te cijferen!

Maar is dit nu wat jou gelukkig zou maken? Haal jij er energie uit wanneer je jezelf wegcijfert?
Als je daar ja op antwoordt, dan is dat prima maar 9 op de 10 zal dit niet zo zijn. Voel je dat er ruimte is voor verandering of nog niet? Ervaar je weerstand tegenover zelfzorg? Dat is absoluut niet erg, maar het is wel normaal!

Start met kleine stapjes… Bijvoorbeeld elke dag een kopje koffie drinken in de tuin, een half uurtje alleen gaan wandelen met de hond, … Ook kleine stapjes kunnen het verschil maken!

Kies voor jezelf, maak tijd voor jezelf!

Kies voor jezelf, draag dat leuke jurkje dat je mooi vindt, ga terug stralen… Ga nu vooral eens zitten en schrijf op wat jij leuk vindt. Denk ook even na waarvan jij gelukkig wordt en wat jouw dromen zijn. Vergroot dit uit voor jezelf want te groot dromen bestaat niet! Kijk… je hebt nu alvast weer een doel voor jezelf gemaakt. Voelt dat niet fantastisch?

Ga jezelf terug graag zien, geniet van de tijd die je besteedt aan jezelf! Het is zo waardevol maar ook echt belangrijk! Zeker als je een zorgzame mama bent moet je ook even denken aan jezelf, hoe moeilijk dit ook voor je is! Doe nu even het volgende: “Ga even voor de spiegel staan, bekijk jezelf goed en zeg tegen jezelf dat je een fantastische mama maar ook een fantastische vrouw bent!”

Het is best moeilijk om oude gewoontes los te laten… Ik weet het want ik heb er ook een hele tijd mee gestruggeld en nog steeds is de verleiding soms groot om mezelf weg te cijferen voor mijn gezin. Maar ik kan je nu al meegeven, als jij voor jezelf kiest, dan wordt ook de sfeer in huis een stuk lichter en minder beladen…

Tijd

Kom jij op dit moment moeilijk los van oude gewoontes? Durf je niet voor jezelf te kiezen? Of wil je graag terug voor jezelf kunnen zorgen?

Aarzel dan zeker niet om mij te contacteren!

Ik sta alvast voor je klaar om naar jou te luisteren met een open geest. Wil je meer te weten komen mij? Dan kan je me ook vinden op Facebook.


Ellen Sergeant

Zwangerschapscoach, Draagconsulent & Doula
Zwangerschapscoach

Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van mijn nieuwste blogs?

Meer lezen?

Bevallen

Rebozo zwangerschapsmassage

Heerlijk toch, een rebozo massage? Even ontspannen en alles loslaten voor het kleintje komt. Een momentje om terug in verbinding te komen met jezelf, je

Wat als moederschap wat te veel wordt?

5 praktische tips om los te laten!

Download het
e-book