Tijd voor jezelf, ruimte om te groeien

Ik hoor het de laatste tijd zo vaak: “Ik slaap niet meer”. “Sinds ik mama ben, ben ik zo ontzettend moe en leeg…”, “Ik probeer bij te slapen maar ik kan de molen in mijn hoofd niet stopzetten”.

Dat schattige wezentje wordt zo helemaal hulpeloos geboren, kan niets, heeft jou zo nodig… uiteraard ga je dat kleintje de beste zorgen geven, uiteraard zorg je dat dat hummeltje zich veilig en comfortabel voelt. Maar hoe voel jij je? Wat zijn jouw noden? Voel jij je goed, geborgen en veilig?

Ik beken, ik ben ook in die val getrapt. Mijn kinderen waren en zijn de schattigste wezens op aarde en hadden/hebben mij zo ontzettend nodig. Geven, pleasen, zorgen dat minstens aan alle basisbehoeften werd voldaan… maar wie was ik? Wat waren mijn noden?

Moe was ik, leeg… als ik mocht slapen lukte dat niet want wie weet hadden ze mij daar in de verte toch nog nodig? Mijn lichaam en geest waren steeds in “zorgmodus”.

Dat uitte zich in lichamelijke klachten, gewrichtspijn, spierpijn, de fibromyalgie die maar al te duidelijk zijn kop op stak.

Maar he, we gaan door, je gezin heeft je nodig…

Tot het op een dag niet meer gaat en je voor de keuze staat: ofwel ga je er helemaal aan ten onder en wat heeft je gezin, je kinderen dan nog aan jou? Of je kiest voor jezelf, gaat goed voor jezelf zorgen zodat jij, ja jij in de eerste plaats je goed gaat voelen.

Oh… wat klinkt dat egoïstisch… mogen we dat wel, voor ons zelf zorgen? We zijn zo geprogrammeerd dat we altijd voor een ander moeten zorgen en onze eigen behoeftes voor het gemak maar aan de kant schuiven.

Maar is het dat wat jou gelukkig maakt? Haal jij je energie daar uit? Is het antwoord ja? Prima, ga vooral zo verder en doe waar jij je goed bij voelt en waarvan jij gaat stralen.

Twijfel je of het dat wel is en merk je dat er ruimte is voor verandering? Ga dan vooral bij je zelf te rade. Wat wil je echt? Misschien is dat elke dag een kopje koffie drinken in je tuin, misschien is dat elke dag een half uurtje alleen met de hond gaan wandelen? Kleine dingen maken al een wereld van verschil.

Kies voor jezelf, draag dat leuke jurkje, ga weer stralen… ga zitten en schrijf eens op waar jij echt gelukkig van wordt. Wat zijn jouw dromen. Denk zo groot mogelijk, je kan echt niet te groot dromen. Kijk… je hebt weer een doel om voor te leven. Een doel voor jezelf. Voelt dat niet fantastisch?

Zingeving, jezelf graag zien, eigen liefde… zo waardevol, zo belangrijk… kijk in de spiegel en zie wat voor een fantastische mama daar staat! Dikke duim en schouderklopje voor jezelf. Zet jezelf op de eerste plaats. Nee, dat is niet egoïstisch, dat is jezelf graag zien! En merk op dat alles rondom jou verandert!

Moeilijk om die oude gewoontes los te laten… ik weet het, ik heb er ook mee gestruggeld en nog altijd is het verleidelijk om mezelf weg te cijferen voor mijn gezin. Maar ik merk dat, wanneer ik voor mezelf kies, de sfeer in huis heel wat lichter wordt! De band met mijn kinderen is zoveel mooier geworden! Ik leer ook beter hun noden zien als ik eerst naar mijn noden kijk…

En dat is zo mooi om die switch te zien! Als ik terug durf in mijn oude patronen te vervallen zijn zij het die me met de neus op de feiten drukken. Niet in woorden maar in gedrag. Confronterend maar heel mooi en helend als je dat leert te zien!

Dus… kies voor jezelf, drink zonder schuldgevoel dat tasje koffie, trek in je eentje de natuur in en <3 yourself!