SOS tandjesleed

Het is een noodzakelijk kwaad… tandjes krijgen… iedereen staat ervoor, iedereen moet erdoor maar deugd doet het helaas niet.

Je kan de eerste tandjes verwachten zo rond de leeftijd van zes maand. Het allereerst komen (meestal) de onderste, middelste snijtanden piepen.

Daarna komen de bovenste, middelste snijtanden en zo rond de leeftijd van 2,5 jaar is het ergste leed geleden en telt het mondje van je kindje 20 tanden en kiezen.

Van 6 maand tot 2,5 jaar, het is een hele weg die moet afgelegd worden. Je wil het je kleine uk besparen en gelukkig bestaan er een aantal hulpmiddeltjes om het ergste leed te verzachten.

 

Laat ons eerst eens kijken hoe de eerste bijtertjes zich aandienen:

 • Het tandvlees staat rood en dik
 • Je kindje gaat meer kwijlen
 • Luieruitslag (je kindje gaat meer speeksel produceren waardoor de ontlasting dunner en zuurder wordt
 • Je kindje huilt meer
 • Je kindje wil op alles bijten
 • Er ontstaat lichte verhoging

Je ziet, er komen heel wat ongemakken bij kijken. Maar hoe maak je het een beetje draaglijker:

 • Een bijtring kan soelaas brengen. Het is een eenvoudig middel en het werkt pijnstillend.

Kies er eentje zonder chemische additieven en op natuurlijke basis. Een leuk alternatief is een rubber eendje.

https://debabykangoeroe.be/?s=cuddle+duck&post_type=product

 • Een barnsteenketting: in de Baltische staten en Duitsland zo gewoon, hier nog een onbekende. Barnsteen is een hars dat afkomstig is van naaldbomen. Wanneer het in contact komt met het lichaam gaat het een zuur afscheiden dat een pijnstillende en geneeskrachtige werking heeft. Ze verlichten de pijn bij de tandenwissel, zorgen ervoor dat je kindje minder kwijlt en het heeft een ontstekingswerende werking. Bovendien draagt het een zonnige energie in zich waardoor het een gunstige uitwerking heeft op je humeur.

https://debabykangoeroe.be/?s=barnsteen&post_type=product

 • Ook in de hydrolaten- en aromatherapie vind je hele goeie middeltjes. Kamille is hierbij HET middel bij uitstek om het ergste leed te verzachten. Als hydrolaat kan je het in de mond verstuiven om de pijn te verlichten maar je kan het ook inzetten bij luieruitslag die kan ontstaan bij doorkomende tandjes. Is je kindje heel erg overstuur en onrustig dan kan je een lepeltje van het hydrolaat toevoegen aan het babybadje wat een kalmerende werking heeft.

https://debabykangoeroe.be/product/oshadhi-roomse-kamille-hydrolaat/

 • Reflexologie: onze voeten weerspiegelen ons hele lichaam. Een massage aan de voetjes is zo deugddoend! Je kan er het hele lichaam mee bereiken dus ook de tandjes. Masseer de bovenkant van de teentjes en breng zo verlichting. Eventueel kan je hier ook kamillehydrolaat voor gebruiken (inmasseren) om nog meer effect te hebben.

 

 • Tandjesolie: het tandvlees masseren met tandjesolie om de pijn te verlichten. Dit kan b.v. met een samenstelling op basis van Sint-Jansolie wat een pijnstillende werking heeft. Wil je hier meer over weten? We helpen je graag!

Zo, we hopen dat we hiermee kunnen bijdragen aan het comfort en welzijn van je kindje. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen of wil je nog meer weten? Stuur gerust een mailtje naar info@debabykangoeroe.be